May 08
La carretera d'Arbolí-Coll d'Alforja

L’ORIGEN DE LA CARRETERA D’ARBOLÍ AL COLL D’ALFORJA

Segons el relat que en féu el Josep Salvador ( Josep de la Florència ) al meu pare Josep M. Pàmies, qui ho va deixar escrit en una llibreta.

Les obres varen començar el mes d’abril de l’any 1913.

L’empresari responsable de les obres era el sr. Joan Just del poble de Pradell.

Els picapedrers també eren de Pradell. La resta de treballadors eren del poble. Penseu que en aquells temps tot es feia a pic i pala, carretó i maceta de xafar la pedra.

La part més costosa fou la de les Tronetes o Malecons (avui desapareguts) i que es l’espai que va del Mas del Viñas a la pedrera, per la quantitat de barrinades que va caldre per obrir-se pas.

Amb la colla d’Arbolí hi treballava un noi, el Josep Salvadó Bonet ( l’autor del relat ). Només tenia 13 anys quan va començar a treballar-hi i hi va estar fins acabar les obres el 1917.

El sou dels treballadors era de 9 rals semanals. En acabar ja en cobraven 18.

Els picapedrers són els que varen fer les clavegueres, malecons i marges de pedra picada.

Cal tenir en compte que els mesos de gener i febrer, paraven les obres cada any.

Segons explica el Josep de la Florència anaven variant el lloc per on havia de passar si trobaven massa dificultats, com és el cas del tomb de Mas d’en Xexo (ara ja rectificat). Allí es va fer un tomb de més per vorejar el morro de pedra.

El 1917 s’acabà la carretera. Per arribar al poble encara calia travessar el riu. El pont no estava fet encara. D’aquest afer ja en parlarem un altre dia…

Jordi Pàmies

Leave a reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *